Boy Uzatma Hormonu

Uzatma ya da büyüme hormonu olarak bilinen 191 adet amino asitten oluşan bir hormondur ve yapısından protein bulunur. İnsan beyninin ön kısmında var olan hipofiz bezindeki hücrelerin katkısı ile salgılanmaya başlar. Çoğunlukla derin uyku esnasında salgılanır. Salgılanmasının ardından hasarlı olan dokuların tazelenmesinde, hasarlı olan hücrelerin yenilenmesinde, kemiklerin uzamasında, boy uzatmasında, kas büyümesinde, kolesterolde, yağ yakmada, kilo vermede etkilidir. Bu etkilerin sağlanması adına salgılanan proteinler karaciğerde işlenmektedir. İnsanlarda var olan büyüme hormonu vücudun tüm sürecine etki eder. Özellikle küçük olan çocuklarda ve 0 ila 2 yaşına kadar bebeklerde boy uzaması konusunda büyüme hormonu oldukça etkili olarak bilinir. Kısa boylu olan çocukların ergenlik yaşına kadar ve sonrasi yaşlarına kadar boylarını uzatır. Çocuklardaki boy uzatma hormonu eksiliği sth hormonu eksikliği olarak da bilinir. Boy uzatma bu hormonun bilinen en önemli özelliğidir. Boy uzatma hormonu tedavisinin özellikleri;

Çocukların yaşına göre bulunan uzun kemiklerin büyüyen kısımlarının hücrelerinin bölünmesi ile çoğalmasına olanak sağlar. Sorun olan çocukların doktora erken yaşında gitmesi uygundur.
Dokular üstünde etkili olan insülin tarzındaki etkilere sahip olan IGF-1’in yapımını arttıran özelliklere sahiptir. IGF-1 kemik büyümesi ve boy uzaması konusunda etkilidir. Bu etkisi kondrosit ve osteoblast aktiviteleri üstündeki uyarıcı özelliğidir.Sorun olan çocukların doktora erken yaşında gitmesi uygundur.