Yapılan araştırmalar sonucunda büyüme hormonu düzenli şekilde salgılanan çocuklarda büyüme hızları da oldukça iyi şekilde seyretmektedir. Bundan kaynaklı olarak da yapılacak olan tedaviler kesintisiz şekilde devam etmelidir.
Çocukların geçirmiş olduğu hastalıklar esnasında büyüme hormonu kullanımlarına devam etmek gerekir. Çocukların geçirmiş olduğu hastalıklar esnasında bu hormonun kullanımına devam etmek gerekir. Tedavi esnasında çocuklar enjeksiyonu kullanamayacak kadar hasta durumda ise ve enjeksiyon unutulduysa korkmamak gerekir. Tedavi süresince atlanmış olan enjeksiyon miktarı not edilmeli ve doktora haber verilmesi gerekir. Atlamış olan enjeksiyon için doktorlar fazladan doz yapılmasını istemez. Boy uzatma hormonunun dozu kişinin boyuna, vücuduna ve kilosuna göre doktorunuz tarafından belirlenir ve gerekli olan durumlarda bu doz değiştirilebilir.
Tedavi sürecinde en önemli detay büyüme hızının artması ile alakalıdır. Bu hormon tedavisinden sonra büyüme hızlanır ve başlar. İlk dönemler hızlı şekilde tedavi cevap alınırken ilerleyen zamanlarda bu hız belli düzeyde düşebilir. Bunun için gözetim yapılması gerekir. Hormon tedavisi olan çocuklarda ilaca bağlı ve ailelerin istekleri doğrultusunda olumsuz durumlar başlar. bu durumda tedavi süreci tamamlanmadan ilaç kesilebilmektedir. Tedavinin erken dönemde bitmesinin herhangi bir sakıncası bulunmaz. Yalnızca boy uzaması ile alakalı olan faydayı elde etmek mümkün değildir. Boy ile ilgili istenilen düzeye gelinebilmesi adına tedavi sürecinin sonuna kadar devam edilmesi gerekmektedir. Tedavide kullanılacak olan tüm ilaçlar dünya çapında onaylanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından onayı alınmış ruhsatlı ilaçlardır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi kullanılacak olan bu ilaçlarında yan etkileri bulunur. Ciddi düzeyde yan etkiler oluşmaz. En sık;
- Ödem
- Eklem ağrıları
- Kas ağrıları
- Ciltte döküntü
Enjeksiyon yapılan bölgede reaksiyon gözlemlenir.
Bu belirtilerin ortaya çıkması ile hastaneye gidilir. hatta konusunda uzaman doktora gidilir. Çocuklar bu tedaviyi çok çabuk kabul eder ve yollarına devam eder. Belli bir süre sonra kullanılan enjeksiyonları kolay bir şekilde kendileri yapmaya başlayabilirler. Özellikle kalem şeklinde geliştirilmiş olan enjeksiyonlar daha sık tercih edilir ve daha pratiktir. Psikolojik açıdan çocukların etkilenmemesi adına büyüme konusunda fayda sağlayacağını söylemek çocuklar tarafından daha olumlu şekilde karşılanır.
Büyüme Hormonu Eksikliğinin Tanısı
Çocuklarda gözlemlenen boy kısalığının birden fazla sebebi bulunur. Bu konuda doktora başvuran kişilerin bazılarından büyüme hormonu eksikliği ortaya çıkar. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda ilk olarak belli bir izleme süresi bulunur.
Bu süreçte çocuğun yıl bazındaki büyüme hızı ve süresi belirlenir. Bu hızın yetersiz olduğu saptanırsa kemik yaşı ölçümü, tiroid fonksiyonları, biyokimya ve tam kan değerlendirmesi ile alakalı testler yapılır. Boy uzama ile alakalı destek sağlayan hormon gece boyunca aralıklı olarak salgılanır. Salgılanmadığı süre zarfında ise ölçülmeyecek kadar düşük bir şekildedir. Bu hormonun testi için uyartı testi adı verilen test yapılır.
İlk olarak vücuttaki hormonun uyarılması sağlanır. Sonrasında yaklaşık olarak 5 kez kan örneği alımı yapılır. Kan içindeki hormon düzeyine bakılır ve yeterli düzeyde olup olmadığı kontrol edilir. Hormonun eksikliği ile alakalı sorun yaşayan çocuklardan yeterli düzeyde artış oluşmaz.